דף הבית » רשלנות רפואית בלידה
רשלנות רפואית בלידה
הציפיה וההתרגשות לקראת לידתו של תינוק היא דבר עצום את מצפה שהלידה תעבור כמו ההיריון זאת במידה והיה לך היריון קל במידה ולא את מצפה שלפחות הלידה תעבור בקלות וללא שום תקלות או " הפתעות " בלתי צפיות ולא רצויות .
אין שום דבר שיכול להכין יולדת לסיבוכים בלידה במיוחד כאשר ישנם סיבוכים אלה שכאשר הם קורים הם יכולים לשנות לנצח את חייו של התינוק .
כאשר במהלך הלידה מתעוררות בעיות או תקלות הצוות הרפואי צריך להגיב במהירות מקסימלית על מנת לעזור ליולדת ולתינוק על מנת שלא יהיו השלכות עתידיות אשר יפגעו בחייו של התינוק .
הצוות הרפואי מקבל הכשרה רחבה להתמודדות עם מצבים כאלה תוך הכשרה למצבים חדשים במידה וישנם אך למרות זאת ישנם טעויות שמבוצעות על ידי הצוות הרפואי על חלקן הם מודים וזאת כמובן רק לעיתים נדירות בלבד .
כאשר מתרחש אירוע כזה עולות שאלות רבות בנוגע לנזק או האחראים לנזק שנגרם לתינוק איך נדע מה הן התשובות לשאלות האלה או מי אחראי לדוגמא : מי אחראי לנזק שנגרם לתינוק ? מי ישלם עבור הטיפולים או התמיכה הנפשית שיצטרך או שאתם תצטרכו ? מי ישלם עבור שיקומו של התינוק ועבור ההשלכות שיהיו בהמשך חייו .
מקרים נפוצים ביותר של רשלנות רפואית בלידה
- כאשר לידה לא מתקדמת במשך זמן רב והצוות הרפואי אינו מפעיל את שיקול דעתו בצורה נכונה ומתקבלת החלטה לביצוע ניתוח קיסרי רק לאחר זמן רב .
- לידה " רגילה" (וגינלית) היא אפשרית במקרה בו התינוק נמצא תחת פיקוח ומהלך הלידה הוא תקין במידה והתינוק חווה מצוקה משמעותית הרופא חייב להמליץ על ניתוח קיסרי. כאשר מתרשלי בזיהוי מצוקתו של העובר הדבר עשוי להוביל לנזק מוחי פוטנציאלי לתינוק אשר עלול להיות בעל השלכות חמורות על המשך חייו של הילוד .
- לידת מכשירים
- מקרים בהם נוצר עיוות של הגולגולת כתוצאה מהפעלת כוח רב מדי.
- נזקים שנגרמו ליולדת במקרים בהם גביע הוואקום מחובר בצורה שגויה או כאשר הוא נפרד ממנה כאשר הוא בתוכה.
- דימום בין הקרקפת לגולגולת אשר אם לא מטופל כראוי ובזמן הנדרש עלול להוביל לאנמיה, פרכוסים, הלם ובמקרים קשים אף למוות.
- כליאת כתפיים
- כליאת כתפיים גורמת לכך שהלידה לא תוכל להתקדם מדובר במצב בו הראש עבר בתעלת הלידה אך הכתפיים לכודות בתעלת הלידה המצב גורם לכך שלמרות למרות שהתינוק נתפס, גופה של היולדת אינו יכול לעצור את תהליך הלידה וההתכווצויות העוצמתיות ימשיכו להפעיל לחץ על ראשו של התינוק, צווארו וחבל הטבור במקרה כזה יש לטפל מייד במצב חירום זה, אחרת התינוק עלול להיפגע בצורה קשה מאוד עד כדי מחסור בחמצן .
- כאשר מתבצע ניטור לא מדויק של האם והעובר לפני הלידה ובמהלך הלידה .
- במקרים רבים בהם קיימת חובה לבצע ניטור רציף של דופק לעובר.
ניתן לראות תביעות רבות בהן למרות שקיימת חובה לבצע ניטור רציף לדופק העובר, הצוות הרפואי לא ביצע את הניטור הנדרש. - הסתעפות נוספת של תביעות בנושא זה היא במקרים בהם הצוות הרפואי ביצע ניטור לדופק העובר,אך פירש את המוניטור בצורה שגויה פירוש זה למעשה מנע חילוץ מהיר של עובר השרוי במצוקה עוברית.
- הערכה שגויה של משקל העובר
הצוות הרפואי עושה הערכות משקל במהלך ההיריון כחלק ממעקב הלידה אך כידוע הערכות משקל אינן מדויקות וישנן סטיות למעלה או למטה מהמשקל המוערך הערכת משקל שגויה מובילה לבחירת תהליך לידה בצורה שגויה שלא על פי הנתונים המתאימים לבחירת תהליך הלידה הנכון בחירת תהליך לידה שגוי יכול לגרום לעתים קרובות נזקים חמורים הן ליולדת והן לילוד.
חלק ניכר מאותם נזקים ניתן היה למנוע על ידי פיקוח רצוף על מהלך הלידה וכן על ידי בחירת תהליך לידה מתאים למשקל היילוד .
באיזה נזקים ניתן לקבל פיצוי בגין רשלנות בלידה
חלק גדול מהנזקים שמתגלים בלידה שייכים לתהליכים שהתרחשו במהלך ההיריון עצמו ישנם נזקים אחרים אשר נוצרים במהלך הלידה עצמה. תופעות נפוצות הן בעיות בחבל הטבור, שיתוק מוחין, עיכובים התפתחותיים, פגיעות אלה עלולות לנבוע משגיאות כמו שימוש לא נכון במלקחיים או במכשיר הוואקום, וכן כאשר לא נעשה זיהוי נכון של סימנים חיוניים במועד, גם אי הזמנת ניתוח קיסרי בזמן הנדרש יכול לגרום לנזקים רבים .
תביעות בגין רשלנות בלידה
אם עולה חשד כי הנזק שנגרם לכם או לילדכם הוא כתוצאה של רשלנות של הצוות הרפואי ייתכן שביכולתכם להגיש תביעת רשלנות רפואית. רשלנות מתרחשת כאשר אדם נפגע תחת טיפולו של נותן שירות רפואי ובמקרים בהם ניתן להוכיח כי נותן השירות (רופא, אחות וכו') חרג מסטנדרט הזהירות הנדרש והמקובל באותו מצב מסוים.
התובע צריך להראות כי רשלנותו של הצוות הרפואי היא הגורם הישיר לנזקיו וכי ללא רשלנותם נזקיו לא היו מתקיימים, חייב להיות קשר סיבתי בין הרשלנות לבין הנזק שנגרם כתוצאה מרשלנותו של הצוות הרפואי ובלעדי זה לא היה נזק כלל או לכל הפחות היו הנזקים קטנים יותר. על מנת לחדד את הדברים יש לדעת כי על מנת להגיש תביעת רשלנות רפואית יש להראות כי הנזקים שנגרמו ליולדת או לתינוק הם תוצר של רשלנות הצוות הרפואי וכן שאם הצוות היה מתנהל כנדרש, נזקים אלו היו נמנעים.
על מנת להוכיח כי אכן הייתה חריגה מסטנדרט הזהירות הנדרש מהצוות הרפואי יש לפנות לרופאים מומחים בגניקולוגיה ומיילדות אשר חוות דעתם היא קריטית והכרחית לצורך ביסוס המרכיבים הנדרשים להוכחת תביעת רשלנות רפואית בלידה.
אופי והיקף הפגיעה הו המדד הקובע לגובה הפיצוי , תביעות רשלנות רפואית בלידה יכולות להגיע לסכומים גבוהים מאוד והכל כמובן בהתאם לגובה הנזק. קורבנות לרשלנות רפואית בלידה עשויים להיות זכאים לפיצוי משמעותי בגין נזקם, לרבות הוצאות רפואיות, עלויות שיקום פיצוי בגין כאב וסבל, הפסדי השתכרות לעתיד הן ליילוד והן להוריו ועוד. קביעת הנזקים מחייבת בחינה מעמיקה של התיק הרפואי הן של היולדת והן של הילוד.
שאלות נפוצות
מה צריך להוכיח כדי לקבל פיצוי בתביעת רשלנות רפואית?
ישנם כמה תנאים שעליכם להוכיח אם אתם סבורים כי רשלנות רפואית גרמה לפציעה בלידה.
- יש להראות כי קיימת חובת זהירות של הרופא הספציפי כלפיך.
- יש להראות כי הרופא חרג מסטנדרט ההתנהלות הנדרש והמצופה ממנו.
- יש להראות כי חריגה זו גרמה ליולדת או לתינוק לנזק.
מה ההבדל בין מום מולד לפגיעה בלידה?
פגיעות בלידה נגרמות בדרך כלל על ידי משהו שהשתבש במהלך הלידה עצמה, בעוד שלפעמים מומים מולדים כרוכים בפגיעה בתינוק שהתרחשה לפני הלידה בגלל משהו שקרה במהלך ההיריון או לפניו.
האם תביעת רשלנות רפואית בלידה תמיד תצליח אם תינוק נפגע במהלך הלידה?
לא. חלק מהפגיעות בלידה הן בלתי נמנעות. שאלת המפתח היא האם מישהו מהצוות הרפואי לא העניק את הטיפול הנדרש ליולדת או לתינוק במהלך ההיריון או הלידה והם כתוצאה מהתרשלותו של הצוות הרפואי היא זו שהובילה לנזקים.
באילו מקרים ניתן לטעון בדרך כלל לרשלנות רפואית בלידה?
מרבית המקרים מתרחשים כאשר רופא אינו מעריך או מגיב כראוי למצבים או לסיבוכים הנוצרים במהלך ההיריון לקראת הלידה. סיבוכים אלה עשויים להיות קשורים להחמרה במצבה של היולדת או להחמרה במצבו של החומר ברחם.
רשלנות רפואית בלידה – מה עושים?
אם אתם חושדים שהנזק שנגרם לכם או לילדכם הינו תוצר של התנהלות רשלנית של הצוות הרפואי, פנו לעורך דין לרשלנות רפואית. משרדנו יבצע איסוף של החומר הרפואי, ינתח אותו, יתייעץ עם מיטב המומחים בארץ לצורך בחינת המקרה ולצורך קבלת החלטה מושכלת לעניין הכדאיות שבהגשת תביעת רשלנות רפואית ויבצע כמובן הערכה של שווי התביעה.